Designed by Yves Béhar

Sayl Stool

Upper half of a black Sayl Stool, viewed from a 45-degree angle.

Living unframed

Light gray Sayl Stool with a blue seat, viewed from a 45-degree angle.

Sayl Stool

Inspired by suspension bridges—structures that deliver the most using the least material—Sayl stools extend the distinctive look of the Yves Béhar-designed Sayl chair into settings that feature high tables or counters. The elastomer strands of the stool’s 3D Intelligent back support you as you stretch and move, striking a healthy balance between support and freedom.

Design Story

We asked designer Yves Béhar to design a highly affordable chair that would incorporate everything Herman Miller is known for—beautiful design, first-class ergonomics, elegant engineering, and respect for the environment.

Designer Yves Béhar examines a model of the Sayl office chair.

Suspending a chair

Béhar, who calls San Francisco home, began by looking at designs that deliver the most with the least. And then he took a look at his city’s best-known landmark: the Golden Gate Bridge. Béhar wondered, could the engineering principles of a suspension bridge be applied to a chair?

The notion of using a suspension tower to support an unframed suspension back meant that the elastomer material could be stretched in a way that provides the greatest tension at points where support is needed and the least in areas that would allow for the most expansive range of motion.

Sketches from designer Yves Béhar, showing how the Golden Gate Bridge inspired the Sayl office chair and stool.
Upper portion of a blue Sayl Stool, viewed from the rear.

Something unique

So why “Sayl”, rather than, say, “Bridge”? Take a look at the chair from the side. See the resemblance to a full mainsail? The name reflects the sailing vessels that pass beneath the bridges that inspired the original design. Replacing the “i” in “sail” with a “y” is a nod to the innovative Y-Tower structure of the work chair.

“Not defined by boundaries.”

More about Yves Béhar

uw_dgn_behar_02.jpg